fbpx

Zimski vrt

Pred naročilom zimskega vrta moramo predvsem vedeti, zakaj si ga želimo, pravi Anton Vinčec iz koprskega podjetja Maton.

Ga bomo uporabljali kot del dnevne sobe, v katerem se bomo počutili enako prijetno kot v preostalem delu doma, je za nas pomembnejši kot sprejemnik toplotne energije, s katerim bomo dogrevali hišo, ki je z njim povezana zgolj z običajnimi okni in balkonskimi vrati na fasadnem ovoju, ali bomo v njem sušili perilo?

Pomembno je tudi, ali živimo na Primorskem ali denimo na Gorenjskem, saj se osončenost in zunanje temperature od jeseni do pomladi med tema deloma Slovenije bistveno razlikujejo, zato bodo različni tudi sončni dobitki. »Če imamo vrt za podaljšek dnevne sobe, morajo biti izgube toplote iz notranjosti skozi šipe čim manjše. V ta namen je v osrednji Sloveniji smiselna tudi trislojna zasteklitev z nizko toplotno prehodnostjo, ki bo preprečevala ohlajanje prostora, vrt se bo manj pregreval tudi v poletnem času, vendar bo izkoristil tudi manj sončnih dobitkov.«

V hladnejših krajih po njegovih besedah za strešno zasteklitev ni priporočljivo izbrati refleksnih šip, ki bodo odbile preveč svetlobe, saj pozimi sončni vrt ne bo izpolnjeval naših pričakovanj, da bi akumuliral toploto tudi za preostali del hiše. V nasprotju s tem je za Primorsko priporočljiva strešna zasteklitev, ki odbije kar 80 odstotkov sončnih žarkov.

Kaj vse je pomembno pred odločitvijo za nakup zimskega vrta, si lahko preberete v članku

 

Paste your AdWords Remarketing code here
Italy